LeefstijlCoach Academy voelt zich thuis in Maaspoort

Geplaatst: 06 augustus 2019

LeefstijlCoach Academy voelt zich thuis in Maaspoort

Sinds september 2018 huist de Leefstijlcoach Academy in de Maaspoort. De eerste twee groepen zwaaien binnenkort af en daarmee gaan de eerste 32 leefstijlcoaches van deze opleiding aan de slag in de praktijk. Inmiddels is een derde groep gestart, is de vierde vol en staat de vijfde op de rol voor januari 2020. “Onze Academy past bij het overige aanbod van de Maaspoort. We voelen ons daar thuis”, geeft directeur Wil Overtoom aan. Tijd voor een kennismaking.

Interventie in leefstijl
De leefstijl van de Nederlander ligt onder de loep. De kosten voor de gezondheidszorg lopen flink uit de hand en leefstijl – ongezond eten, roken, alcohol, stress en weinig bewegen – wordt gezien als een van de belangrijkste veroorzakers van allerlei chronische ziekten, zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, dementie en kanker. Volgens cijfers van het ministerie kost het onze maatschappij jaarlijks 9 miljard aan zorgkosten. Met het Preventieakkoord wil het kabinet samen met meer dan 70 organisaties deze trend omkeren. Een van de maatregelen is het opnemen van een zogenaamde gecombineerde leefstijlinterventie in het basispakket van de zorgverzekeraar. Goed opgeleide leefstijlcoaches begeleiden cliënten bij het stapsgewijs aanpassen naar een meer duurzaam gezonde leefstijl. Dat is het idee. Geen gemakkelijke opgave, want de meesten zitten al jaren in een patroon dat maar moeilijk te doorbreken is. Vandaar dat deze coaches een degelijke opleiding behoeven.

Boeken aanleiding voor opleidingen
De Leefstijlcoach Academy is zo’n opleiding die geaccrediteerd is door de beroepsvereniging en niet zonder succes. “We zijn overvallen door het succes van de opleiding en het fenomeen leefstijlcoaching”, legt directeur Wil Overtoom uit. “De opleiding is een direct gevolg van het boek ‘Positieve leefstijlverandering’ Wil Overtoom komt uit het bedrijfsleven, waar hij diverse verandertrajecten begeleidde. Samen richtten zij de Brickhouse Academy op, die al in 2011 ontstond nadat ze samen met Maartje Poelman het boek ‘Smartsize Me’ uitbrachten. “De Brickhouse Academy was een directe spin-off van ons eerste boek. Naar aanleiding van het succes zijn we allerlei workshops en masterclasses gaan verzorgen door het hele land. Die incompanytrainingen groeiden snel en vormen nog steeds de hoofdmoot van de Academy”, stelt Wil Overtoom.

Wetenschappelijk bewezen
Smartsize Me is gericht op consumenten en geeft handvatten om de eigen leefstijl van de lezer te veranderen, vol met tips die gemakkelijk toe te passen zijn. Het boek ‘Positieve leefstijlverandering’ is juist gericht op de professionals in de zorg- en welzijnssector. “Psychologen, diëtisten, huisartsen, hulpverleners en leefstijlcoaches die meer willen weten over de gevolgen van het veranderen van leefstijl kunnen direct praktisch aan de slag met dit boek. We gebruiken het ook binnen de opleiding tot leefstijlcoach”, verduidelijkt Wil Overtoom. Wat de Leefstijlcoach Academy sterk maakt is dat de stof ‘evidence-based’ is. “We maken gebruik van wetenschappelijke kennis en vertalen die naar de praktijk. We merken dat onze studenten dat op prijs stellen. Dat is onze kracht”, aldus Wil Overtoom.

 

< Terug naar overzicht